خدمات تخصصی فاروس طاها
روش مدیریت زمان VIP در مطالعه دروس اختصاصی با قبولی تضمینی در ناب ترین رشته های کنکور سراسری
شانس قبولی داوطلبان منطقه یک چند برابر منطقه سه در کنکور سراسری است ؟
طرح بومیگزینی به معنی پذیرش دانشجو یان بومی رشته محل در ۶۰ درصد رشتههای پرطرفدار و ۸۰ درصد رشتههای کم طرفدار است. بومی بودن شامل 3 مرحله استانی، ناحیهای و قطبی است.
این طرح سبب کاهش هزینه های اقامتی، اقتصادی و معیشت دانشجویان است. ضوابط بومیگزینی خردادماه ۸۷ از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب گردید.
سازمان سنجش با همکاری وزارتخانههای علوم و بهداشت موظف هستند که حداقل ۶۵ درصد از حجم پذیرش دورههای روزانه را به سهمیه بومی استانی اختصاص دهند.
حداقل ۷۰ درصد از حجم پذیرش دانشگاه های آزاد، در همه رشتهها (پزشکی و غیرپزشکی) را به بومیان آن منطقه اختصاص می یابد.
این مصوبه تغییرات غیرمنتظرانه ای در توزیع داوطلبان داشت و سبب اعتراض داوطلبان شهرستانی که متقاضی تحصیل در دانشگاههای تراز اول بودند، گردید. نتیجه اعتراضات اجرای مصوبه را متوقف نمود. هم اکنون رشتههای پرطرفدار ۶۰ درصد و کم طرفدار ۸۰ درصد بومی شده اند.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، ابعاد آموزشی، اقتصادی و اجتماعی بومیگزینی را بررسی نمود و اعلام نمود: بومیگزینی امتیازی برای محرومان، داوطلبان شهرستان و مناطق کمتر برخوردار نیست، بلکه در مقابل امتیازی برای داوطلبان بومی مناطق برخوردارتر کشور مانند تهران و کلان شهرهاست.
بومیگزینی با سهمیههای مناطق تداخل داشت و سبب توزیع ناعادلانه و ناهمگن دانشجو در کشور به زیان مناطق کمبرخوردار گردید، گرچه انتخاب دانشجویان بومی مانع مهاجرت افراد از منطقه محل سکونت خود شده و در کنار خانواده ادامه تحصیل می دهند.
بومی سازی سبب کاهش مبادلات فرهنگی می شود و دانشجویان کمتر فضای جدید شهرهای دیگر ودوستان جدید را تجربه می کنند و شانس قبولی داوطلبان کنکور در دیگر استانها کم شد که به ضرر داوطلبان بود.
پذیرش استانی در ۵۰ درصد دوره روزانه، ۸۰ درصد پیامنور و ۷۰ درصد غیرانتفاعی
بر اساس آمارها، حدود ۵۰ درصد قبولیهای دوره روزانه، ۸۰ درصد قبولیهای دانشگاه پیامنور و ۷۰ درصد قبولیهای دانشگاه غیرانتفاعی به صورت استانی انجام شده اند. به عبارتی، فقط ۱۸ درصد قبولشدگان به صورت کشوری پذیرفته شده اند. این حالت در استانهای مرزی بسیار گستردهتر بود. ۸۹.۲ از پذیرفته شدگان در سیستان و بلوچستان و ۶۴.۳ درصد از قبولیهای آذربایجان شرقی به صورت استانی پذیرفته شدهاند.
طی سال های گذشته ، بیشترین داوطلبان (۳۸ درصد) در مناطق سه زندگی می کرده اندکه حدود ۲۵ درصد از کل قبولیهای دوره روزانه را شامل می شود . یعنی ۵.۶۵ درصد از داوطلبان منطقه سه در دوره روزانه با آزمون پذیرفته شدهاند (از هر ۱۰۰ نفر حدود ۶ نفر).
تعداد داوطلبان منطقه یک ، ۱۸ درصد یعنی نصف تعداد داوطلبان منطقه سه بودند و ۲۰ درصد از کل قبولیهای روزانه با آزمون را شامل می شدند و ۹.۵۵ درصد از داوطلبان این منطقه در دورههای روزانه با آزمون پذیرفته شدهاند (از هر ۱۰۰ نفر حدود ۱۰ نفر). بنابراین شانس قبولی منطقه یک حدود ۲ برابر منطقه سه در دوره روزانه با آزمون بوده است.
به این ترتیب، اغلب دانشجویان مناطق محروم در منطقه سکونت خود پذیرفته شدهاند و از پذیرش در دانشگاههای برتر محروم ماندهاند که سبب تشدید محرومیت این داوطلبان در بهرهمندی از امکانات آموزشی و دانشگاههای تراز اول کشور گردید. فرصتهای شغلی بیشتر برای آنها فراهم نشد.
تبعات طرح بومیگزینی
مسئولان آموزشی دانشگاهها، معتقدند که بومیگزینی با از بین بردن فضای رقابتی در دانشگاهها سبب کاهش کیفیت آموزشی گردیده است.
تضعیف انسجام ملی و افزایش قومیتگرایی، تضعیف امنیت ملی، ممانعت از همافزایی فرهنگی بین اقوام مختلف کشور، تشدید نابرابریها و کاهش تحرک اجتماعی، تشدید نابرابریهای آموزشی و تضعیف زبان مشترک ایرانیان یعنی زبان فارسی از جمله دیگر تبعات طرح بومیگزینی شناخته شده اند.
اگر متقاضی رقابت در کنکور سراسری هستید، حتماً شرایط پذیرش رشته محل ها، تاثیر معدل در تراز و رتبه را در وب سایت فاروس طاها مطالعه کنید و درصورتیکه با پرسشی مواجه شدید، از مشاوران ما کمک بخواهید.