در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری اسامی بعضی از رشته ها به صورت نیمه متمرکز نوشته شده است . منظور از نیمه متمرکز رشته ها این است که پذیرش و قبولی در بعضی از رشته ها بیش از یک مرحله دارد. بنا به همین موضوع افرادی که می خواهند در این رشته ها پذیرفته شوند ، علاوه بر این که باید در آزمون کنکور سراسری شرکت کنند و در آن جا رتبه ی خوبی بیاورند و قبول بشوند . باید در یک مصاحبه علمی و یا عملی، آزمون شفاهی و یا معاینات پزشکی است که باید داوطلبان شرکت کنند. که همه ی این موارد بسته به نوع رشته ای است که داوطلب انتخاب میکند .
انتخاب رشته می تواند یکی از مراحل مهم زندگی یک انسان باشد . زیرا با توجه به رشته ای که انتخاب می کند می تواند کیفیت زندگی آینده ی خودش را انتخاب کند. و مسیر اصلی زندگی خود را مشخص می کند. در یک تعبیر دیگر با انتخاب رشته ای که داوطلب کنکور سراسری انجام می دهد. باعث می شود مسیر تحصیلی و مسیر شغلی خود را انتخاب کند.
در چند سال اخیر رقابت در کنکور سراسری بسیار سخت تر شده است . همان طوری که نیز مشخص است انتخاب رشته و انتخاب دانشگاه مهم ترین مرحله از آزمون کنکور سراسری است. شرایط قبولی دانشجو در هر دانشگاه با دانشگاه دیگر بسیار متفاوت است. و دانشگاه های سر تا سر کشور به صورت یکسان داوطلبان را پذیرش نمی کنند.
با توجه به نوع پذیرش دانشگاه ها که با یکدیگر یکسان نیست . سازمان سنجش که برگزار کنند کنکور سراسری است. رشته ها را با توجه به نوع قبولی و پذیرش دانشجو ها به چند دسته تقسیم کرده است. که این دسته ها عبارت است از : دسته متمرکز، متمرکز با شرایط خاص و نیمه متمرکز می باشد.
برای این که شخصی بتواند یکی از رشته های دانشگاه سراسری را بخواند و به تحصیل کردن بپردازد. باید یک آزمونی را بدهد. دانشگاه های سراسری در دوره های روزانه و نوبت دوم یا همان شبانه و همچنین دانشگاه های غیر انتفاعی ، پردیس خودگردان و پیام نور ظرفیت های خود را برای هر رشته به سازمان سنجش اعلام می کنند و با توجه به این ظرفیت های خالی داوطلبان در کنکور سراسری شرکت می کنند و به رقابت می پردازند تا بتوانند در رشته مورد علاقه شان و در دانشگاه مد نظر خود به تحصیل بپردازند . که البته در چند سال اخیر یک روش دیگر برای قبولی در دانشگاه های سراسری وجود دارد. آن هم بر اساس سوابق تحصیلی یا معدل کتبی داوطلب است.
اما بعضی از رشته ها در دانشگاه ها وجود دارند که با توجه به یک سری شرایط خاص تر دانشجو می پذیرند. از جمله از این رشته ها رشته تربیت بدنی است. برای این که شخصی بتواند در این رشته تحصیل کند باید دارای یک فیزیک خوب و همچنین سلامت جسمی کامل باشد. برای این که سلامت جسمی داوطلبان این رشته سنجیده شود از این افراد آزمون عملی گرفته می شود.
در کل به رشته هایی که علاوه بر این که باید در کنکور سراسری شرکت کرد. باید مراحل امتحانی و گزینشی دیگری را داد. به آن ها رشته های نیمه متمرکز می گویند
این شرایط خاصی که باید دانشجو های رشته نیمه متمرکز داشته باشند. بر اساس نیاز ارگان خاصی است که بعد ها می خواهند در این ارگان ها شروع به کار کنند. بنابراین داوطلبان این گونه رشته ها باید در یک سری مصاحبه های علمی و عملی و یا معاینه های پزشکی نیز شرکت کنند. البته کسانی به این مرحله می رسند که توانسته اند در کنکور سراسری رتبه لازم برای قبولی در این رشته ها را بدست آورده باشند.
همان طوری که در ابتدا مقاله نیز اشاره کردیم درکل سه نوع رشته در سازمان سنجش مشخص شده است. رشته های متمرکز ، متمرکز با شرایط خاص و نیمه متمرکز . رشته های نیمه متمرکز و رشته های با شرایط خاص تقریبا با هم دیگر به نوعی هم تراز بوده اند ( منظور از هم تراز بودن ، نوع پذیرش دانشجو است ) برای همین در چند سال گذشته وزات علوم این دو گروه از نوع رشته های را با هم دیگر ادغام کرده و به آن رشته های متمرکز با شرایط خاص می گویند
مورد دیگری که بهتر است گفته شود این است که رشته های نیمه متمرکز الزاما دارای یک تعهد شغلی نیستند . به صورت کل هر رشته ای که دارای یک سری شرایط مهم و خاص باشد. دارای یک مرحله گزینش بیشتر نسبت به باقی رشته های کنکور است.
در ادامه به یک سری از رشته ها از نوع نیمه متمرکز اشاره می کنیم.
آموزش تربیت بدنی و علوم ورزشی که در دانشگاه دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی و دانشگاه فرهنگیان ( ویژه داوطلبان آزاد ) ارائه می شود.
رشته پزشکی و دندان پزشکی و پرستاری و هوشبری که در دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران ارائه می شود. و موارد دیگر که در دفترچه انتخاب رشته وجود دارد.
جهت ارتباط با مشاوران فاروس طاها با این شماره تماس بگیرید. تلفن : 09120981385